Ce se face cu lumânarea de la botez?
Lumânarea de botez este un simbol al luminii veșnice, fiind nelipsită de la slujba botezului. Însă de cele mai multe ori rolul ei nu se termină odată cu încheierea ceremoniei, iar obiceiurile diferă de la o zonă la alta.
Ce faci cu lumânarea de la botez?
Tradițiile legate de lumânarea de botez sunt numeroase și au în centru calitățile sale benefice. Ele se referă la momentul când se aprinde lumânarea de botez, la durata de timp pe parcursul căreia trebuie să ardă sau la modul în care se păstrează.
Iată ce se face de obicei cu lumânarea de la botez:
- Lumânarea se pune aprinsă pe masa de la petrecerea de după botez.
- Se aduce în casă și se păstrează, fiind folosită în momente de nevoie. Lumânarea este sfințită, deci se consideră că are puteri binefăcătoare. Se poate aprinde de exemplu atunci când cel mic e neliniștit și plânge prea mult sau atunci când este bolnav. În trecut, se obișnuia să fie aprinsă, de obicei lângă o icoană, și în caz de primejdii precum grindină sau trăznet.
- Conform unei superstiții, în cazul botezului unei fete, lumânarea se ținea aprinsă timp de 3 zile după botez, pentru ca aceasta să se mărite.
- În unele zone, lumânarea de la botez se arde complet în primele 6 săptămâni de la botez, pentru ca cel mic să se căsătorească ușor.
- Se aprinde a doua zi, la băița de după botez. Lumânarea va rămâne aprinsă pe toată durata scaldei, iar la final se va stinge de tavan sau de tocul ușii.
- Se aprinde la tăierea moțului, respectiv ruperea turtei.
- Se aprinde după Paște, în Săptămâna Luminată.
- Se aprinde atunci când se serbează ziua de naștere a copilului.
- Se poate aprinde atunci când copilul se împărtășește.
- Se păstrează ca amintire.
- Se păstrează acasă și se aduce atunci când cel botezat se va cununa.
- Lumânarea de botez se duce la biserică și se topește pentru a se face alte lumânări.
- Se duce la biserică și se arde în altar, pentru sănătatea copilului.
- Se păstrează doar capătul lumânării, iar restul se dă la biserica unde a fost făcut botezul.
Cum se păstrează lumânarea de botez
Dacă lumânarea de botez este din flori naturale, ea se poate păstra atât timp cât florile se usucă frumos. Altfel, florile se pot scoate după ce se ofilesc, iar lumânarea se va păstra nedecorată.
Dacă lumânarea este împodobită cu flori uscate sau cu jucării, se poate păstra așa cum este.
Conform unor tradiții, lumânarea de la botez se păstrează în starea inițială timp de un an, iar apoi se scot elementele decorative și se pune într-un loc uscat, cu grijă să nu se rupă, urmând a fi aprinsă la nevoie.