Băița de a doua zi sau scoaterea din mir

Scoaterea din mir reprezinta o traditie frumoasa, in cadrul careia bebelusului ii este facuta o baita simbolica de catre nasa, mama si alte rude. Acest ritual trebuie facut dupa 24 de ore sau in seara de dupa crestinarea micutului si presupune o serie de traditii care s-au pastrat din popor. Nasii sunt cei care trebuie sa se pregateasca cu toate cele necesare baitei.
Afla in acest articol totul despre indatoririle nasilor, simboluri si traditii legate de baita de a doua zi!
Cu ce trebuie sa se pregateasca nasii?
Si de data aceasta, nasii sunt cei care trebuie sa asigure articolele pentru baita copilului. Conform traditiei, nasa este cea care trebuie sa oficieze acest ritual, la care participa doar femeile.
Va trebui sa pregatesti urmatoarele:
- un sapun natural
- un prosop
- o paturica
- un set complet de hainute
- ingredientele simbolice care vor fi puse in cada
Cand vine vorba de hainute, poti opta pentru un costumas special - o rochie pentru fetita, iar pentru baiat un costum sau ceva clasic (un set format din salopeta cu botosei, un body si pantaloni sau un halat pentru baie). In ultimii ani, a fost foarte la moda si imbracarea bebelusilor in hainute traditionale romanesti.
Din punct de vedere cromatic, se prefera nuantele de roz, lila, rosu si mov pentru fetite, respectiv nuante de albastru, turcoaz si verde pentru baietei.
Obiectele fi personalizate cu numele micutului sau pot avea o anumita tematica. Pentru articolele de baita sunt folosite de cele mai multe ori personaje din desene animate: Mickey Mouse, Minnie, minioni, strumfi, Boss Baby sau altele.
Printre ingredientele care se pun in baita pentru a ajuta micutul in viata se numara:
- orez (pentru prosperitate)
- o verigheta sfintita
- flori si petale
- grau (pentru onestitate)
- busuioc (pentru frumusete)
- apa sfintita
- lapte
- ulei de la biserica
Traditii pentru baita de a doua zi
O prima traditie spune ca nu este bine sa strigi pe nume sau sa pupi bebelusul pana la terminarea baitei, deoarece "ii iei mirul" cu care a fost uns in urma tainei botezului.
Lumanarea de botez trebuie sa stea aprinsa pe parcursul baitei de a doua zi, pentru a-i oferi micutului lumina vesnica si protectia lui Dumnezeu.
In cadita se vor pune toate ingredientele, precum si fasa de la botez. Mai intai, nasa va unge copilul cu mir pe tot corpul. Se spune ca astfel el va avea pielea catifelata precum matasea.
Apoi, tot nasa va descanta copilul cu o crenguta de busuioc:
- pe la ochi, "sa vada lucruri bune si frumoase"
- pe la urechi, "sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele"
- pe la gura, "sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur"
- pe la manute, "sa fie harnic si priceput"
- pe piept, "sa fie iubitor si cu suflet mare"
- pe cap, "sa fie desteapt si luminat"
- pe picioare, "sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi"
Dupa terminarea baitei, bebelusul va fi imbracat cu haine noi.
Traditia cere ca apa din cada sa fie aruncata la radacina unui copac, de obicei un par sau un mar, pentru ca micutul sa creasca sanatos.