FB Pixel
Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Botez ortodox: ritualul botezului în biserică

Botezul în biserică

Se apropie momentul în care trebuie să îți botezi copilul? Sau cel în care vei boteza pentru prima dată? Indiferent dacă te afli în postura de părinte sau de viitor naș, îți va fi de ajutor să știi ce presupune și cum se desfășoară un botez în biserică.

Semnificația botezului

Taina botezului este prima dintre cele șapte Sfinte Taine ale bisericii. Prin botez, oamenii se purifică, eliberându-se de păcatul strămoșesc și intră în comunitatea creștină.

Termenul de botez provine din limba greacă, de la baptismos, care înseamna "cufundare, scufundare".

Acte necesare pentru botezul ortodox

Singurul act de necesare pentru botez la biserică este certificatul de naștere al copilului. Datele din el vor fi trecute în Registrul parohial și pe baza lui se va emite certificatul de botez.

Ce trebuie dus la biserică la botez?

Cel mai bine ar fi să rogi preotul care va oficia slujba să îți dea lista cu necesarul pentru botez la biserică. În general, pentru un botez ortodox trebuie:

  • lumânare de botez
  • un prosop pentru preot
  • vin roșu
  • o sticluță cu ulei de măsline
  • pânza de mir (crâșmă)
  • fașă (panglică de botez)

Lista lucrurilor pe care trebuie să le cumpere nașii pentru botez poate fi mai lungă, însă nu toate articolele sunt obligatorii.

Slujba de botez

În afara unor cazuri excepționale, slujba botezului are loc în biserică. Ea cuprinde mai multe părți și în cadrul ei copilul va primi trei Taine: Taina Botezului, Taina Mirungerii și Taina Împărtășaniei.

În prima parte a slujbei, preotul rostește rugăciuni de exorcizare, prin care invocă puterea lui Dumnezeu pentru a alunga spiritele rele.

Urmează așa-numitele "lepădări": cu fața spre apus, nașii se vor lepăda de duhurile necurate, spunând de trei ori următoarele cuvinte: Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui. Apoi se vor întoarce către răsărit și vor spune de trei ori M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos.

Următoarea etapă este mărturisirea credinței creștine, prin rostirea de către naș a Crezului, în numele copilului care se botează.

Începe apoi slujba de botez propriu-zisă, în care are loc săvârșirea Tainei Botezului, dar și a Tainei Mirungerii și a Împărtășaniei.

Preotul va face semnul crucii cu Evanghelia deasupra cristelniței, va sfinți apa dinăuntru prin invocarea Duhului Sfânt și va face de trei ori în apă semnul crucii cu ulei sfințit. Apoi va unge copilul pe frunte, pe piept, pe spate, la urechi, la mâini și la picioare. Acest lucru simbolizează faptul că cel mic devine "unsul Domnului".

Urmează botezul propriu-zis, prin scufundarea de trei ori în cristelniță și rostirea cuvintelor: Se botează robul lui Dumnezeu..., în numele Tatălui. Amin. Și al Fiului. Amin. Și al Sfântului Duh. Amin. Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

După scufundare, copilul este înfășat în pânza de mir, iar preotul își spală mâinile în mod ritualic.

După mai multe rugăciuni, urmează mirungerea: preotul va unge copilul cu mir, făcând semnul crucii pe frunte, la ochi, la nări, la gură, la urechi, pe piept, pe spate, pe mâini și pe picioare, rostind cuvintele: Pecetea darului Duhului Sfânt. Amin. Taina Mirungerii simbolizează coborârea Duhului Sfânt asupra lui Iisus și a Apostolilor, semnificând primirea de către cel botezat a acestui har, pentru a-l sprijini în noua sa viață de creștin.

Apoi copilul este îmbrăcat, iar nașii, cu copilul în brațe, alături de preot, vor înconjura de trei ori masa botezului și cristelnița, cântând: Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat. Aliluia. Acest lucru simbolizează faptul că viața de după botez va trebui să aibă în centru crucea și Evanghelia, adică cuvântul lui Dumnezeu.

După alte citiri din Scriptură, urmează spălarea pruncului. Preotul va uda capetele fașei de botez și va stropi fața copilului, spunând: Îndreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfințitu-te-ai, spălatu-te-ai, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin, iar apoi va șterge copilul în locurile în care l-a miruit, rostind încă o dată aceleași cuvinte.

Următoarea etapă este tunderea părului. Preotul va tăia o șuviță din părul copilului, în semnul crucii, ca semn al dăruirii sale lui Hristos dar și a începerii unei noi vieți și va pune părul în cristelniță.

Apoi, nașii vor duce bebelușul în fața altarului, unde va fi împărtășit.

Cât durează slujba de botez?

În general, slujba de botez durează între 30 minute și o oră.

În unele cazuri, botezul la biserică poate dura și mai mult de o oră.

Cât costă slujba de botez?

Nu există un tarif standard pentru oficierea slujbei de botez. Fiecare biserică își stabilește prețul, iar acesta depinde de localitate, de zona în care este situată parohia sau chiar de renumele bisericii.

Costul slujbei pornește de obicei de la 200 lei, dar taxa de botez poate ajunge la 1000 lei pentru bisericile din București situate în zona centrală. Un tarif mediu ar fi cel de 400-500 lei.

Achitarea prețului slujbei de botez este una dintre îndatoririle nașilor.

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare botez din orhidee cymbidium și trandafiri Lumânare botez din orhidee cymbidium și trandafiri
Florile albe de orhidee sunt asociate cu iubirea pură și sunt îmbinate cu trandafirii imaculați și asortate cu verdele ...
189 lei
Comandă
Lumânare de botez cu hortensii si lisianthus Lumânare de botez cu hortensii si lisianthus
Lumânarea de botez cu hortensie este o alegere rafinată și va reprezenta cu siguranță elementul central de interes al ...
239 lei
Comandă
Lumânare de botez cu frunze de măslin Lumânare de botez cu frunze de măslin
Botezul unui copil deosebit trebuie să fie însoțit de o lumânare specială, decorată cu o bogăție de flori și ...
260 lei219 lei
Comandă
Reducere 15%
Lumânare de botez cu trandafiri albi și roz Lumânare de botez cu trandafiri albi și roz
Trandafirii, flori clasice și elegante, simbol al inocenței, bucuriei și grației, încununeaza o lumânare de botez ...
300 lei249 lei
Comandă
Reducere 15%

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!