FB Pixel
Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Mituri și superstiții legate de botez

Superstii botez

Pe lângă datinile creștinești și rânduielile bisericești, momentul botezului vine cu o mulțime de superstiții și credințe populare. Unele sunt mai cunoscute și încă se respectă, iar altele sunt mai puțin știute, fiind uitate odată cu trecerea timpului. Multe dintre ele ne par astăzi absurde sau de-a dreptul amuzante.

La urma urmei, este alegerea fiecăruia dacă le respectă sau nu însă, în cele mai multe cazuri, preoții și medicii sfătuiesc să nu se dea atenție acestor credințe.

Copil nebotezat - superstiții până la botez

Copilul nebotezat nu se scoate din casă

Este foarte întâlnită superstiția conform căreia nu ai voie să scoți din casă copilul nebotezat sau, dacă trebuie să ieși, e bine să-i acoperi fața cu o batistă. Motivația stă în credința că cel mic nu a primit încă un înger păzitor și deci nu beneficiază încă de protecție divină. Ca atare, nu poți pleca cu copilul nebotezat, căci se poate deochia ușor sau i se poate întâmpla ceva rău.

În plus, se mai întâlnește credința că nici măcar mama nu poate ieși afară din casă până la botezul copilului sau, dacă iese, trebuie să fie atentă să nu treacă peste poduri.

Copilul nebotezat nu poate fi lăsat noaptea pe întuneric

Se crede că din momentul în care se lasă seara este bine să ardă în permanență o lumină în casă. Altfel, duhurile rele vor lua copilul și vor pune un altul în loc. Din același motiv, mama nu trebuie să doarmă niciodată cu spatele la el.

Copiii nebotezați nu trebuie lăsați singuri în casă

Până la momentul botezului, copilul nu trebuie să stea singur acasă, ca să nu fie schimbat sau urâțit de către duhurile rele. În cazul în care mama trebuie neapărat să iasă, atunci este bine sa pună sub perna copilului o icoană, dar și un ac, o foarfecă sau alt instrument de fier, care să îl protejeze.

Variante ale acestei credințe spun să pui sub patul bebelușului un cuțit sau un topor și o mătură, ca să alunge spiritele rele. De asemenea, dacă mama iese din casă, trebuie să aibă cu ea o mătură.

Vizita la copil nebotezat

O altă superstiție ciudată spune că femeile care au făcut sex recent sau care sunt la menstruație nu pot vizita un bebeluș, dacă acesta este nebotezat. Se crede că în caz contrar copilul va fi "spurcat" și îi vor apărea bubițe pe față și corp.

Copii agitați înainte de botez

În cazul în care copiii sunt agitați înainte de botez și plâng mult, este semn că bebelușii cer botezul. După botez, vor plânge mai puțin.

Hainele nu se lasă seara la uscat

O altă superstiție afirmă că rufele copilului nebotezat nu trebuie lăsate afară la uscat din momentul în care începe să apună soarele și să se însereze, pentru că cel mic va visa urât.

Nu se taie unghiile copilului până la botez

Se crede că nu trebuie să tai unghiile copilului nebotezat, pentru că va fura atunci când va fi mare. Nașa este cea care trebuie să taie prima dată unghiile bebelușului.

Apa în care a fost spălat se ține în casă până dimineața

Conform unei alte superstiții, până în momentul botezului apa în care copilul a făcut baie seara trebuie ținută în casă până a doua zi dimineață.

Copilul nebotezat nu se pupă în timpul somnului

Dacă pupi un copil nebotezat atunci când doarme, îi vei fura somnul.

Înainte de botez copilul nu se strigă pe nume

De ce nu se strigă copilul pe nume până la botez? Credințele populare spun că va fi urmărit de spiritele rele și nu îi va merge bine în viață.

De asemenea, bebelușul nu trebuie nici botezat cu numele unei rude moarte de curând, căci nu va avea viață lungă.

Scutece din pânză

Până la botez, copilul trebuie ținut doar în scutece de pânză.

Ață roșie pentru deochi

Se crede că un fir de ață roșie pus la mâna bebelușilor nebotezați îi va proteja de deochi.

Pisicile nu trebuie să stea în casa în care se află un copil nebotezat

O altă superstiție, care probabil îi va înfuria pe posesorii de pisici, spune că acestea nu trebuie să fie lăsate în casa în care stă copilul nebotezat, căci vrăjitoarele se pot folosi de ele pentru a ajunge la cel mic și a-i face rău.

De asemenea, se crede în popor că dacă pisica trece peste un copil nebotezat, copilul va deveni "spurcat".

Superstiții legate de ursitoare

La trei zile de la nașterea copilului, trei zâne îi vor veni la leagăn și îi vor prezice viitorul. Astăzi această credință populară s-a transpus la orașe în obiceiul chemării ursitoarelor la petrecerea de botez.

Superstiții la botez

Pâine și sare în scutece

Atunci când este îmbrăcat ca să fie dus la biserică, în scutecele copilului se pun firimituri de pâine, sare și uneori și bănuți, ca să aibă parte de noroc și bunăstare în viață.

Făină și busuioc

La botez, moașa copilului primește un vas de făină în care se pune un fir de busuioc, pentru ca cel mic să-și țină mai repede capul sus.

Nașa trebuie să pupe copilul chiar înainte de botez

Dacă nașa sărută copilul pe față înainte de botez, cel mic va avea gropițe în obraji.

Mama nu are voie la botez

În unele zone se crede că dacă mama stă în biserică în timpul botezului, copilul va muri înecat.

Este bine ca tatăl să rămână acasă

O altă superstiție afirmă că în timpul botezului unui băiețel, este bine ca tatăl să rămână acasă, să cânte, să joace și chiar să se uite după femei. Astfel, copilul va deveni un adult liber și fericit.

Bani în cristelniță

În apa din cristelniță se pun bani și petale de flori, pentru ca cel mic să aibă noroc în viață.

Frații de botez

Dacă sunt botezați mai mulți copii în aceeași apă, ei vor deveni "frați de botez" și nu se vor putea căsători.

Scoaterea din cristelniță

Dacă atunci când preotul scoate copilul din cristelniță i-l dă nașei pe mâna dreaptă, el va deveni dreptaci. În caz contrar, va deveni stângaci.

Plânsul la botez

Se crede că e bine să plângă copilul la botez, pentru că acesta e semn că va trăi mult. În schimb, dacă vei legăna copilul la botez în timp ce plânge, mai târziu îi vor cădea dinții.

Plânsul copilului la botez mai este pus și pe seama diavolului care încearcă să iasă din el.

Fașa de botez

Se crede că dacă fașa de botez este prea lungă, copilul se va căsători la o vârstă înaintată, iar dacă fașa este prea scurtă, se va căsători de tânăr.

Copilul face pe el la botez

Dacă copilul face pe el, e semn că va deveni un adult ușuratic și va avea mulți copii din flori.

Superstiții legate de lumânarea de botez

  • În vechime, lumânările de botez se pregăteau în familie, fiind confecționate din ceară și flori naturale. În timp ce lumânarea era decorată, cei din casă aveau grijă să nu vorbească urât, pentru a nu afecta soarta copilului.
  • Lumânarea trebuie împodobită cu crenguțe de brad (pentru sănătate și viață lungă), cu frunze de ferigă (pentru bogăție), cu flori de crin (pentru binecuvântare) și cu floarea miresei (pentru căsătorie).
  • Dacă lumânarea este adusă aprinsă acasă, indiferent de vreme, se crede că cel mic va avea noroc în viață.
  • Trebuie să ai grijă să nu cadă pe jos nicio bucățică de ceară din lumânarea de botez, pentru a nu fi călcat în picioare norocul copilului.
  • Dacă lumânarea de la botez curge, copilul va plânge toată viața.
  • După botez, lumânările pentru fete se țin aprinse timp de 3 zile, pentru ca acestea să se mărite.
  • În unele zone, se crede că lumânarea de botez trebuie să ardă în întregime în următoarele șase luni, pentru ca copilul să se căsătorească ușor.

Copilul va semăna cu cei întâlniți pe drum

Atunci când moașa ducea copilul acasă după botez, se uita cu atenție la oamenii cu care se întâlnea pe drum. Se credea că așa va fi și cel mic atunci când va crește.

Nașii fac cadou un obiect din aur

O superstiție des întâlnită este că pe lista de cumpărături a nașilor trebuie să figureze și un obiect de aur, care va fi dăruit copilului la botez și care îl va proteja de rele în viață.

Superstiții după botez

Copilul se dă pe fereastră

Când se întorceau de la botez, nașii sau moașa dădeau părinților copilul pe fereastră, pentru a fi ferit de pericole.

Părinții trebuie să cumpere o găleată

Din banii câștigați la botez, părinții copilului trebuie să îi cumpere o găleată, pentru ca acesta să trăiască mult.

Nu se pupă copilul după botez

După botez și până la băița de după, copilul nu se pupă, ca "să nu i se ia mirul" cu care a fost uns de preot. De asemenea, nu trebuie să fie nici schimbat de haine și nici strigat pe nume până la momentul băiței.

Băița de după botez

O practică pe care rânduielile bisericești nu o menționează, dar care este foarte întâlnită astăzi, atât la sat, cât și la oraș, este băița de a doua zi. În cădiță se pun tot felul de obiecte cu rol magic, iar apa se aruncă la rădăcina unor flori sau a unui pom roditor. Conform unor alte superstiții, părinții trebuie să se spele cu apa de la această scaldă, pentru a li se întări oasele.

Tăierea moțului

Tăierea moțului trebuie să se facă într-o zi luminoasă, pentru ca și viața copilului să fie astfel.

De asemenea, se spune că doar nașii trebuie să taie părul finului Dacă îl taie părinții, copilului îi va arde casa după ce se va căsători.

Datul de grindă

De Anul Nou, moașa vizitează copilul și îl "dă de grindă", adică îi așază un covrig pe cap și îl ridică până la grindă, pentru ca el să crească frumos și sănătos.

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare de botez tradițională Făt-Frumos Lumânare de botez tradițională Făt-Frumos
Lumânare de botez pentru băiat, de inspirație tradițională, imprimată cu un personaj central desprins din basmele ...
99 lei
Comandă
Lumânare de botez tradițională Ileana-Cosânzeana Lumânare de botez tradițională Ileana-Cosânzeana
Lumânare de botez tradițională, pentru o fată frumoasă precum Ileana Cosânzeana. Prin decorul lucrat manual din ...
149 lei
Comandă
Lumânare botez rustică cu clop Lumânare botez rustică cu clop
Lumânare de botez rustică, destinată copiilor veseli și energici, alcatuită din elemente tematice realizate manual, cu ...
150 lei119 lei
Comandă
Reducere 20%
Trusou botez tradițional romanesc Trusou botez tradițional romanesc
Trusoul de botez tradițional, cu motive naționale și sticluță de mir îmbrăcată în panglică tricoloră, nu ...
199 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!