Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Ce trebuie pentru botez? Listă cumpărături botez

Lista pentru botez

Botezul este un eveniment important și necesită anumite pregătiri. Dacă urmează să fii naș, probabil că știi că vei avea mai multe îndatoriri, atât înaintea și în timpul botezului, cât și după – la băița de a doua zi sau la tăierea moțului. Una dintre aceste îndatoriri este să cumperi o serie de lucruri necesare pentru botez.

Te sfătuim să nu amâni achiziționarea acestor articole, dacă vrei ca experiența de a fi naș să nu fie una stresantă. Lucrurile se așază mai bine atunci când le faci din timp.

Iată ce cumpără nașii la botez!

Descarcă lista pentru botez! Astfel îți va fi ușor să bifezi ce ai cumpărat deja și să vezi ce mai ai de cumpărat. Nu uita să verifici lucrurile necesare pentru botez și cu preotul care va boteza copilul.

Lumânarea de botez

Lumânarea pentru botez este foarte importantă, fiind un simbol al luminii veșnice care călăuzește micuțul în noul său drum. Lumânarea va fi ținută pe durata slujbei de către nașul care nu ține copilul.

Lumânările sunt decorate de obicei cu flori, ca simbol al iubirii, purității și gingășiei bebelușului, dar și al faptelor bune.

Pânza de mir

Pânza de mir mai este numită și crijmă sau crișmă (din grecescul chrisma, care înseamnă „miruire, ungerea celui botezat”). Aceasta este de fapt o pânză albă și moale (de obicei din finet), în care va fi înfășurat bebelușul după scufundarea în cristelniță. Conform tradiției, nu trebuie să aibă cusături sau să fie prelucrată. În plan simbolic, culoarea albă a pânzei reprezintă puritatea credinței și a copilului care va fi botezat.

În vremurile de demult, când se botezau adulții, purtau timp de o săptămână haina albă de la botez, îmbibată cu mir. Pe măsură ce s-a împământenit practica botezării copiilor, această haină a fost înlocuită cu pânza albă – crijma, care păstreaza în denumire semnificația inițială.

Fașa de botez

Fașa de botez este o panglică mai lată, de obicei de culoare albă, care se folosește alături de pânza de mir pentru a înfășa copilul la scoaterea din cristelniță. În ultimul timp s-a răspândit obiceiul de a lua fașă de culoare bleu, pentru băieți sau de culoare roz, pentru fetițe.

După înconjurarea mesei, preotul va folosi capetele fașei de botez pentru a stropi fața copilului, în ritualul de spălare a pruncului.

superstiție din popor asociază lungimii fașei de botez semnificația timpului care se va scurge până când copilul botezat se va căsători. Ca atare, panglica nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă, pentru ca nunta să nu aibă loc nici prea devreme, dar nici prea târziu. În general, se cumpără fașă în lungime de 50cm-1m.

Busuiocul

Vei avea nevoie și de un fir sau un mănunchi de busuioc, plantă sacră în tradiția românească.

Busuiocul se leagă la capătul fașei de botez și cu ajutorul lui preotul va stropi copilul, zicând: „Îndreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfințitu-te-ai, spălatu-te-ai, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Păturica

Păturica va fi pusă pe masa din biserică.

Scutecul absorbant

Ar fi bine să aveți și un scutec absorbant (aleză), precum și șervețele umede, pentru a le folosi în caz de nevoie.

Prosop pentru bebeluș

După ce bebelușul este scos din cristelniță, nașa îl va șterge cu prosopul special adus pentru această ocazie.

Săpun și prosop pentru preot

În cadrul slujbei botezului, după scufundarea în cristelniță a copilului, preotul își va spăla mâinile.

Sticluța de mir

Sticluța de mir este sticluța în care se va pune uleiul ce va căpăta valoare spirituală în urma sfințirii de către preot. Sticluța poate fi decorată cu o panglică care să se asorteze cu fașa, cu lumânarea sau cu tematica generală a botezului.

Deși uleiul poate fi și de floarea soarelui, ideal ar fi să duceți ulei de măsline. În rugăciunea de sfințire a uleiului se menționează: „și ai dat din rodul măslinului spre împlinirea Sfintelor Tale Taine”.

După scufundarea în cristelniță, preotul va unge bebelușul cu ulei sfințit, săvârșind taina Mirungerii.

Sticluța de mir se păstrează după botez și se folosește la băița de a doua zi, precum și la următoarele, punându-se câteva picături în fiecare apă.

Trusoul de botez

O mare parte dintre obiectele de mai sus pot fi cumpărate direct sub forma unui trusou sau set pentru botez. De obicei, trusoul pentru botez cuprinde:

  • sticluța de mir
  • prosop mare pentru bebeluș
  • prosop mic pentru preot
  • pânză de mir
  • fașă de botez
  • săpun
  • batistă

Multe trusouri de botez au o anumită culoare predominantă sau o anumită tematică. Adesea, trusoul ia forma unei cutii frumos decorate în care sunt puse obiectele pentru botez și pe care o poți folosi apoi la depozitarea jucăriilor bebelușului.

Hăinuțele pentru botez

Nașa va trebui să cumpere un set complet de hăinuțe pentru bebeluș. Hainele noi simbolizează renașterea atât în plan spiritual, cât și material. După botez, cel mic va purta purta hainele noi ale credinței.

În funcție de anotimpul în care se face botezul, setul de hăinuțe poate include: body, rochiță pentru fată sau costumaș sau cămășă și pantaloni pentru băiat, botoșei, șosete sau dres, căciuliță, pălăriuță sau bentiță, încălțăminte, jachetă etc.

O sticlă de vin

Nașii se vor împărtăși alături de cel mic la botez și vor trebui să vină cu o sticlă de vin roșu pentru săvârșirea sfintei taine a împărtășaniei.

Cruciulițele de botez

La botez, nașa va pune în pieptul invitaților cruciulițele de botez, ornate cu o fundă care se asortează de obicei cu lumânarea.

Cruciulițele de botez au semnificația participării celor din biserică la creștinarea copilului.

Cutia pentru prima șuviță de păr

În timpul botezului, preotul va tăia o șuviță din părul copilului. Le poți dărui părinților o cutiuță frumoasă, în care să păstreze prima șuviță ca amintire.

Crucea baptismală

Crucea baptismală sau crucea de botez nu face parte dintre obiectele obligatorii la botez, dar în unele zone se mai păstrează acest obicei. Nașii aduc o cruce, pe care preotul o binecuvântează și o dă celui mic, rostind: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.".

Această cruce baptismală poate fi și o cruciuliță legată la mâna bebelușului, pe care o va purta în amintirea botezului.

Icoana

Nu este obligatoriu ca nașii să ducă la botez și o icoană, totuși acest lucru se practică. Icoana îl reprezintă de obicei pe sfântul al cărui nume îl poartă copilul. Ea va fi sfințită de preot și dăruită apoi celui mic.

Bomboane

După slujba de botez, nașa poate servi invitații cu bomboane sau alte dulciuri. Acest lucru poate fi făcut și de către mama copilului, deci ar fi bine ca înainte de botez să vă puneți de acord.

Taxa bisericească

Taxa bisericească nu este propriu-zis un articol de pe lista de cumpărături pentru botez, însă am trecut-o aici pentru ca tu, dacă ești naș, să o iei în calcul la bugetul pentru botez și să nu uiți să iei cu tine banii atunci când mergi la biserică.

La sfârșitul slujbei, nașul îi va da preotului această donație sau taxă de botez.

Cadoul de botez

Se obișnuiește ca nașii să cumpere un cadou proaspătului lor fin. În mod tradițional acest cadou e reprezentat de cercei pentru fetiță sau lănțișor pentru băiat, dar poți cumpăra și o jucărie, un medalion sau ceva ce consideri special și reprezentantiv.

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare de botez cu anthurium verde Lumânare de botez cu anthurium verde
Botezul este începutul unui lung șir de evenimente fericite și pline de emoție din viața bebelușului. Dacă ...
129 lei
Comandă
Lumânare de botez cu trandafiri roz și gypsofila Lumânare de botez cu trandafiri roz și gypsofila
Lumânare delicată, ornată cu 3 trandafiri roz proaspeți și parfumați, îmbrățișați de floricele de gypsofila, ...
120 lei89 lei
Comandă
Reducere 25%
Lumânare de botez cu hortensii si lisianthus Lumânare de botez cu hortensii si lisianthus
Lumânarea de botez cu hortensie este o alegere rafinată și va reprezenta cu siguranță elementul central de interes al ...
199 lei
Comandă
Trusou botez Mickey Mouse și Minnie Trusou botez Mickey Mouse și Minnie
Dacă vrei să organizezi un botez ca în povești, cu tematică din desenele Disney, acest trusou vine în ajutorul ...
149 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!