Ce trebuie să facă părinții la botez?

Botezul este prima indatorire a parintilor fata de bebelusul lor, care este pregatit sa intre in randul crestinilor. Mamicile participa la un eveniment plin de emotie, insa nu se implica forte mult, deoarece nasii sunt cei care trebuie sa se ocupe de toate elementele specifice botezului.
Alegerea nasilor
Un prim pas pentru parinti este alegerea nasilor de botez. Acestia devin parinti spirituali pentru bebelus si se ocupa de cumpararea tuturor articolelor necesare pentru botez, precum si de ducerea la bun sfarsit a tuturor traditiilor specifice ceremoniei. Nasii pot fi atat membri de familie, cat si prieteni apropiati care sa aiba grija de crestinarea pruncului cu multa dragoste. In prezent se pot alege mai multi nasi care sa se bucure de noul fin si nu este obligatoriu ca acestia sa fie casatoriti. De asemenea, parintii au datoria de a le face un cadou de multumire nasilor pentru ca au acceptat rolul important pe care il au in viata copilului.
Organizarea botezului
Prima indatorire a parintilor este sa ia legatura cu biserica pentru a stabili data si ora evenimentului. Fiind o slujba religioasa, evenimentul nu poate avea loc in orice zi, din motive teologice. Exista zile și perioade precum postul Sfintelui Pasti, Duminica Rusaliilor, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului cand botezul nu poate avea loc. Toate aceste informatii iti sunt oferite de preotul bisericii, pentru a te ajuta sa stabilesti o zi prielnica pentru crestinarea copilului.
Parintii trebuie sa aiba la indemana certificatul de nastere al micutului, pentru ca biserica sa preia datele necesare pentru trecerea copilului intr-un registru parohial si in certificatul de botez.
In calitate de organizatori, parintii trebuie sa asigure linistea si bunastarea evenimentului. Chiar daca nu participa activ la crestinarea micutului, deoarece nasii sunt cei care tin in brate pruncul pe tot parcursul slujbei, acestia pot interveni pentru pastrarea solemnitatii evenimentului. De exemplu, mama poate sa il linisteasca pe micut daca plange sau poate ajuta la imbracarea in noile hainute in cazul in care acesta este agitat.
Exista cateva obiecte pe care parintii trebuie sa le cumpere pentru botez:
- bomboane pentru invitatii de la biserica
- o foarfeca si o cutiuta pentru pastrarea suvitei de par taiate de catre preot
- pentru baita de a doua zi: 2 proasoape si un sapun
- un set de hainute noi pentru a imbraca copilul dupa baita
Toate celelalte articole sunt asigurate de catre nasii de botez.
Petrecerea de botez
O petrecere reusita trebuie sa fie organizata din timp de catre parinti. Initial trebuie sa gasesti un restaurant care se ocupa cu astfel de evenimente, sa stabilesti data, ora si numarul aproximativ de invitati. Este bine sa faci asta cu cel putin 2 luni inainte, pentru a te asigura ca totul este bine planificat. Tot in alegerea parintilor intra si meniul, repertoriul muzical, fotografiile si decoratiunile. Vei avea nevoie la botez de marturii si de invitatii cu o anumita tematica. De asemenea, parintii vor stabili hainutele pentru bebelus si nasi, astfel incat sa fie in concordanta cu tinuta dumneavoastra. Invitatiile se fac cu o luna inainte, pentru ca toata lumea sa poata sa se pregateasca si sa anunte din timp prezenta.
O petrecere de botez nu este completa daca nu sunt prezente ursitoarele. Parintii trebuie sa se asigure ca botezul celui mic este o adevarata poveste, in care toti invitatii sunt introdusi intr-o atmosfera de basm. Personajele nelipsite sunt: Ingerasul, Zana Iubirii, Zana Norocului, Zana Intelepciunii si Ursitoarea cea rea.
Baita de a doua zi
Si aceasta este organizata de parinti, insa este oficiata de nasi. La acest eveniment parintii pot cumpara produsele neceare pentru baita, fiecare avand o anumita semnificatie. In plus, trebuie sa aveti la indemana 2 prosoape si un sapun, care vor fi utile dupa baita. Dupa ce totul s-a incheiat, puteti pastra cate ceva din cadita (petale de flori, banuti) intr-o cutiuta, alaturi de firele de par de la botez.