FB Pixel
Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Ce trebuie să facă părinții la botez?

Ce trebuie sa faca parintii la botez

Botezul este prima îndatorire pe care părinții o au față de bebelușul lor, astfel încât acesta să intre în rândul creștinilor. Deși nașii sunt cei care au cel mai însemnat rol și tot ei cumpără și articolele necesare pentru botez, părinții se ocupă de organizarea botezului și au anumite responsabilități.

Alegerea nașilor de botez

Un prim pas pe care îl fac părinții pentru pregătirea botezului este alegerea nașilor. Având în vedere că vor deveni părinți spirituali, rolul nașilor este foarte important în viața copilului. Ei pot fi atât membri de familie, cât și prieteni apropiați, pe care știi că te poți baza și în care ai încredere totală.

Dincolo de preferințele tale, există anumite reguli, care țin în principal de rânduiala religioasă și de care trebuie să ții cont la alegerea nașilor. Pe scurt, nașii trebuie să fie persoane adulte, care aparțin credinței ortodoxe (în cazul în care botezul este ortodox). Nu este obligatoriu ca nașii de botez să fie căsătoriți și se poate alege și un singur naș. La fel de bine se pot alege și mai multe perechi de nași.

Articolul Cine poate fi naș de botez? Reguli și sfaturi îți va răspunde în detaliu la întrebările pe care le poți avea legat de criteriile pe care trebuie să le ai în vedere la alegerea nașilor.

Se obișnuiește ca părinții să facă un cadou nașilor, în mod simbolic, pentru a le mulțumi că au acceptat rolul important pe care îl vor juca în viața copilului.

Stabilirea datei botezului

După ce ai ales nașii, este momentul să stabilești ziua în care îl vei boteza pe cel mic. În general se recomandă ca botezul să fie făcut la 40 de zile de la naștere.

Va trebui să iei legătura cu biserica unde se va face botezul, pentru a stabili, împreună cu preotul, data și ora evenimentului. Poate în ziua aleasă de tine botezul nu se poate ține pentru că sunt alte slujbe...sau poate pică într-o zi de post, caz în care preoții recomandă ca mâncarea de la petrecerea de botez să fie de post sau chiar ca petrecerea să fie amânată.

Este posibil ca preotul să solicite și o adeverință de la medicul pediatru, care să ateste faptul că cel mic este apt pentru botez și că nu suferă de probleme de sănătate (Sinodul BOR recomandă acest lucru).

Organizarea petrecerii de botez

O petrecere reușită trebuie să fie organizată din timp. Va trebui să găsești un restaurant, o terasă sau o grădină care să fie pe placul tău (unele localuri sunt dedicate exclusiv evenimentelor de acest fel), să stabilești data și ora, precum și numărul aproximativ de invitați. Noi îți recomandăm să faci asta cu cel puțin două luni înainte, pentru a putea planifica totul.

Va mai trebui să stabilești meniul, muzica și aranjamentele florale pentru masa de botez și să găsești un fotograf care va imortaliza momentele importante ale acestei zile. Vei mai avea nevoie de mărturii și de invitații. Invitațiile se fac cu cel puțin o lună înainte, pentru ca toată lumea să se poată pregăti și să-și anunțe din timp prezența.

Dacă preferi un botez cu tematică, poți face astfel încât tema centrală sau stilul evenimentului să se regăsească în toate aspectele esențiale – de la decorații, flori, mărturii și invitații până la codul vestimentar recomandat la petrecere.

În ultimii ani, ursitoarele sunt din ce în ce mai prezente la botezuri. Dacă ești adeptul acestui obicei, nu uita să te ocupi și de asta. Zâna Iubirii, Zâna Norocului, Zâna Înțelepciunii, Îngerașul și Ursitoarea cea Rea vor introduce invitații într-o atmosferă de basm.

Ce trebuie să facă părinții la biserică

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere la slujba de botez, în calitate de părinte, este să ai la tine certificatul de naștere al micuțului și actele tale de identitate. Astfel, preotul va putea trece datele copilului în registrul parohial și va putea emite certificatul de botez.

Lucrurile necesare pentru botez sunt cumpărate de nași. Părinții vor cumpăra doar hăinuțele în care va fi îmbrăcat copilul înainte de scufundarea în cristelniță. Dacă însă există și moașă de botez, ea va fi cea care va cumpăra aceste hăinuțe și tot ea va duce copilul la biserică.

Părinții pot cumpăra bomboane, cu care vor servi invitații după slujbă. Bomboanele pot fi cumpărate și împărțite și de către nașă, de aceea ar fi bine ca înainte de botez mama și nașa să stabilească acest lucru.

Părinții nu au alte obligații la biserică dar, chiar dacă nu participă activ la creștinarea micuțului, pot interveni pe parcurs, astfel încât să asigure liniștea și buna desfășurare a evenimentului. De exemplu, mama îl poate liniști pe micuț dacă plânge încontinuu sau o poate ajuta pe nașă să îl îmbrace cu noile hăinuțe, în cazul în care este agitat.

Ce trebuie să facă părinții la băița de a doua zi

După botez, există obiceiul să se facă o baie ritualică, numită și "băița de a doua zi". Aceasta se organizează de regulă acasă la părinți și la ea vor participa nașii și câteva rude și prieteni apropiați.

Rolul părinților este de a se îngriji de mâncarea și băutura care vor fi servite invitaților după terminarea băiței.

Ce trebuie să facă părinții la tăierea moțului

Părinții organizează și petrecerea de tăiere a moțului, atunci când cel mic împlinește vârsta de 1 an. Aceasta se poate desfășura fie acasă, fie la un restaurant, dar de obicei într-un cadru mai restrâns.

Părinții vor aduce lumânarea de la botezul copilului, care va sta aprinsă pe durata evenimentului, vor stabili (împreună cu nașii) obiectele pe care le vor pune pe tăvița de moț și le vor oferi nașilor un cadou simbolic.

Ce trebuie să cumpere părinții pentru botez?

În concluzie, iată lista de cumpărături pentru botez a părinților, împărțită pe diferite momente. Ține cont că multe dintre aceste articole nu sunt obligatorii – ele țin de modul în care fiecare vrea să organizeze acest eveniment.

Pentru nași:

  • cadou

Pentru biserică:

  • hăinuțe în care va fi îmbrăcat copilul înainte de cufundarea în cristelniță (dacă nu există moașă de botez)
  • bomboane pentru a servi invitații după botez (dacă nu le cumpără nașa)

Pentru petrecerea de botez:

  • invitații
  • decorațiuni
  • meniu (mâncare, bătură, tort)
  • fotograf
  • muzică
  • animator copii
  • ursitoare

Pentru băița de a doua zi:

  • două prosoape și un săpun
  • un rând de hăinuțe pentru bebe

Pentru tăierea moțului:

  • meniu cu mâncare și băutură
  • cadou pentru nași

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare de botez cu iris și gerbera Lumânare de botez cu iris și gerbera
Gerbera, simbol al copilăriei, creează alături de iris, simbol al înțelepciunii și de verdele frunzelor decorative, o ...
129 lei
Comandă
Lumânare de botez cu lisiantus și flori de bumbac Lumânare de botez cu lisiantus și flori de bumbac
Lumânarea de botez cu lisianthus și flori de bumbac asortate cu hypericum se remarcă prin bogăția florilor și prin ...
249 lei
Comandă
Lumânare de botez cu ursuleț Teddy Bear Lumânare de botez cu ursuleț Teddy Bear
Lumânarea de botez Teddy Bear are ca element principal de compoziție un ursuleț de pluș pufos și simpatic. Flori albe ...
175 lei129 lei
Comandă
Reducere 25%
Lumânare de botez Sfori de bumbac Lumânare de botez Sfori de bumbac
Potrivită atât pentru fetițe cât și pentru băieței, lumânarea de botez Sfori de bumbac este decorată cu ...
125 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!