Ce nu este bine să faci la slujba de botez?

Pentru ca slujba de botez sa decurga conform planului, este important sa stii ce presupune acest eveniment, care sunt obiceiurile si ce trebuie sa eviti. Ca proaspata mamica, este greu sa afli toate aceste informatii si de aceea ti-am pregatit acest articol, in care vei afla despre ce nu este bine sa faci la un botez.
Botezul nu se face inainte de 40 de zile de la nastere
Dupa nasterea copilului trebuie sa fie oficiate o serie de randuieli pana la implinirea a 40 de zile de la nastere. Aceste rugaciuni au scopul de a binecuvanta mama si copilul, precum si lepadarea de "necuratirea sarcinii". Mama reintra in sanul bisericii dupa aceste 40 de zile si poate participa la botez, iar pruncul este adus pentru prima oara in lacasul sfant, unde va fi preluat de nasi.
Preotii recomanda ca botezul sa fie facut la varsta de 2 luni sau mai tarziu, insa cu cat mai repede cu atat mai bine, intrucat copilul este mai putin agitat cand este mai mic. Nu uita sa tii cont de zilele de post, iar daca botezul va fi intr-o astfel de zi, este important ca la petrecere sa se serveasca bucate de post.
Cufundarea in cristelnita este obligatorie
Trebuie sa ai incredere ca micutul nu va pati nimic in urma cufundarii in cristelnita. Apa este la o temperatura potrivita si contine aghiasma, iar bebelusul se afla sub protectia lui Dumnezeu. Daca iti doresti, poti verifica temperatura apei pentru a te asigura ca este totul in regula
Este important ca in cristelnita sa fie doar aghiasma mare, iar daca mama ta insista sa adauge alte obiecte cerute de unele superstitii populare, ar trebui sa o opresti. Puteti pastra obiceiurile populare pentru baita de a doua zi, care nu are legatura cu crestinismul.
Impodobirea pruncului cu bijuterii la cufundarea în cristelnita
Conform datinilor crestinesti, bebelusul trebuie sa fie cufundat de trei ori in crstelnita - in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Acesta trebuie sa intre in randul crestinilor asa cum l-a lasat Dumnezeu, gol-golut. Nu este bine sa impodobesti micutul cu diferite accesorii. Ritualul trebuie sa fie cat mai simplu cu putinta, departe de orice mituri si traditii populare.
Nu cere intreruperea slujbei de botez daca bebelusul plange
Dupa ce copilul implineste 2 luni, toate simturile i se acutizeaza, percepe mai multe culori, forme, persoane si ii este greu sa se obisnuiasca cu mediul inconjurator. Pentru micut slujba de botez va fi o provocare si poate incepe sa planga. Aceasta reactie este complet fireasca si nu este nevoie sa intrerupi slujba din cauza acestei emotii. Poti insa sa ajuti cu imbracarea copilului in cazul in care nasii nu au experienta cu acesta.
In slujba ortodoxa de botez nu este mentionat rolul unei moase
Moasa nu face parte din ritualul slujbei de botez, deoarece botezul implica credinta si spiritualitate, neavand legatura cu medicina obstetrica. Aceasta persoana poate fi un invitat mai special sau poate lua parte la baita de a doua zi, care este un ritual laic, ales de familie. Nasii sunt parintii spirituali ai copilului si au un rol important in ritualul botezului.